18. 2014. jan.

A sárga kérészgomba két napja

 

Magyar neve még bordás kérészgomba. Tudományos neve Bolbitius titubans. Szinonim nevei B. titubans var. olivaceus, B. titubans var. titubans, B. titubans var. vitellinus.

A faj hazánkban a síkságon, dombvidéken, hegyekben egyaránt előfordul, s gyakorinak mondható. Rendszerint fatörmeléken, forgácson, fűrészporon, favágási hulladékon, mulcson találhatjuk. Előfordul öntözött pázsiton, réteken, legelőkön is, ahol leginkább a már korábban szétszáradó, szétesett ló, és marha trágyán, vagy annak közvetlen közelében nő. Általában néhány példányát találjuk együtt, de fellelhetünk nagyobb csoportokat is.

0

M ZDSC03931s.JPG

Kalap átmérője 1-6 cm, ami eleinte kucsma formjú, majd szétterülő, kissé vissza, peremével felfelé forduló. Színe élénksárga, zöldessárga, olajsárgás. Felülete bordázott, többnyire nyálkás tapintású. A tönk magassága 3-10(-12) cm.

Május és október között látható, de megfelelő körülmények esetén korábban, ill. később is megtalálhatjuk. Étkezésre nem alkalmas faj.

N ZDSC03999ss.JPG

P ZDSC04000s.JPG

A képeket nem direkt azzal a céllal készítettem, hogy bemutassam a faj tényleges ‘kérészéletét’; csupán nap mint nap többször rápillanthattam, hiszen az íróasztalomtól alig tíz méternyire fejlődött többed magával, olyan helyen, ahol a nyárvégi favágás nyomán jelentős mennyiségű vegyes fűrészpor maradt a fű között. Mondhatnám, ’útba esett ’jövet-menet. A fotók 2013.október 10-12 közötti 48 órában készültek.

Az itt bemutatott képek mellett ajánlom a Galériában megtekinteni a Gombák, ill. a FitoFantasy/Fitoporno oldalakat, hiszen a legújabb képek alanyai ott is a sárga kérészgombák.

S ha még mindig a gombákra vagy kíváncsi, olvasd el a ’Kinek nem gombája, ne egye meg’ című írást.