1. 2015. aug.

Tudod miért jobbak a szomszéd képei?

 

A címbeli kérdést egy fotócikkeket árusító webáruház reklámjaként lehetett olvasni. Nos, a válasz bizonyára nem az, amit a reklám következő soraiban olvashatunk. Miszerint a szuper, mindent tudó, kismillió megapixeles, legalább annyiszoros optikai zoom-os, stb. gép ’tudása’ következményeként jobbak a szomszéd képei.

Ezek csak részben adják a jó képet, ill. annak inkább csak a lehetőségét. De nincs is a fentiekkel, ezekkel a reklámokkal semmi probléma, mindannyian tudjuk, hogy ma eladni bármit is, állítólag csak a csodákat ígérő reklámokkal lehet. Úgy tűnik, a ’jó bornak nem kell cégér’ mondás már rég a múlté. Ma már az állatvásárban a lócsiszár is, nem az általa táltosként feldícsért igás fogait mutogatja, hanem a szárnyait, sőt a csavart szarvát. Ebben az az érdekes, hogy a vevő ezt úgy beveszi, mint a karám szélén libegő sátor alatt a reggeli felest. Persze lehet, ettől a felestől látja a Pegazust, meg az Unicornist kergetőzni a vásártérré minősített faluszéli, libaszartól gőzölgő focipálya hajnali esőt idéző tocsogói körül.

A kérdésre azonban vannak válaszok bőséggel:

mert a szomszéd már a ’Pajtás’ géppel is tudott fényképezni!

a szomszéd Pajtás gépe

– mert a szomszéd megtanult fényképezni, mivel nem engedte a pénztárcája, hogy tucat számra vegye, elkattintgassa, kidolgoztassa a ’hagyományos’ fényképezőgépek méregdrága színes tekercseit!

– mert a szomszéd még mindig tudja, hogy mi az az analóg fényképezés!

Az, amikor megvetted rothadt drágán a kazettás (36 kocka) filmet, kinyitottad a gép hátoldalát, betetted a gépbe, rákapattad a továbbító fogaskerékre, áthúztad az első kockára, … aztán kimentél a természetbe fényképezni. Ötöt-hatot kattintottál is, de mivel mindig jobb helyzetre (alanyra, kivágatra, fényre, távolságra, stb.) vártál, legalább tíz, igazán jó lehetőséget el is szalasztottál, többnyire egy életre. Aztán a következő kockák egyikénél már nem akart tovább menni a film, végleg elakadt, ha nagyon erőltetted, el is szakadt. Ilyenkor hagytad az egészet a francba, bevágtad gépedet a hátizsákba, és csak a fejeddel fényképeztél tovább, segítve a műveletet azzal, hogy kézzel készítetted a kép-kivágatokat. Vagy pedig jöttek a különböző trükkös eljárások: ki kell vadászni a filmet a gépből, újra vágni, hogy be lehessen fogatni a helyére, hát ez nagy macera. Ehhez azonban ki kell nyitni, amikor is a film fényt kaphat, és akár ott helyben meg is taposhatod a kalapoddal együtt. Tehát szükséges egy ’sötétkamra’! Egyáltalán tudja még valaki, hogy a sötétkamra, nem a büntetésben régente alkalmazott karcer, sötétzárka? A ’hordozható’ sötétkamra egy speciális, erre a célra készült, két végén gumigyűrűvel ellátott zsák, egy ’fotómuff’, amibe a gépet betéve, teljesen vakon kotorászhatsz. Amennyiben a matatásban elég jártas vagy, néhány kocka elvesztése árán vissza is tudod varázsolni a filmet a helyére. Ha ez nincs, akkor a kiürített hátizsákodból kell egy hasonlót készíteni. Ez nem is olyan könnyű, gyakorta még le is kell hozzá vetkőzni és rongyaiddal is fedni a nyílásokat, ahol az alattomos fény behatolhat. Legtöbbször ezt meg is teszi. Általában ilyenkor szükség lenne még két kézre, meg elégedj azonban fogaiddal, csizmás lábaiddal.  A legjobb, de terepen megoldhatatlan, amikor az otthoni sötétkamrában, szép nyugodtan, a ’közömbös’ vörös fénynél, mindent helyre hozhatsz, megjavíthatsz. Persze ilyenkor elmarad a hőn áhított csoda lefényképezése.

Menjünk azonban tovább:

– mert a szomszéd tudja, hogy telefonja nem egy űrfotózásra is alkalmas Rolleiflex, vagy Hasselblad fotómasina! Ezért nem is kattintgat a beszélő dobozkájával.

a szomszéd szerelvénye

Itt azért megjegyzendő, hogy mobiltelefonnal is lehet elfogadható képet készíteni, igaz ezt sem elegendő kivenni a zsebből vagy tokból, ahhoz, hogy jól képezze le alanyainkat! Ahhoz még nem elég okosak, hogy parancs szóra, netán egy vágyott jó felvétel érzetére kattogni kezdjenek.

– mert a szomszéd tudja, hogy bármely felvétel minősége csak egy határig javítható!

– mert a másik szomszédnak remeg a keze, és ezt ő tudja is. Ezért használ állványt!

– mert a másik szomszédnak a lába is fáj; így a botot fotóállványnak álcázza!

– mert ő ezt már annyira megszokta, hogy talajszinten is ezt használja! Négykézláb!

– mert nem bízik a ’megoldja az automata’ technikában; valóban jobb a manuális beállítás!

– mert ugyebár ez a digi-technika tökéletes alapot biztosít a legjobb manuális beállításokhoz!

De lehetnek még egyéb okok is:

mert a szomszéd sohasem engedte, hogy családja becsempéssze magát a fotózandó tájba!

a szomszéd klánja

– mert a szomszéd füve mindig zöldebb; pedig te fested is a tiédet!

– mert a szomszéd asszonya mindig fiatalabb és bögyösebb!

– mert a szomszéd barátnője csak festett szőke!

– mert a szomszéd barátnője inkább hozzád illene; gondolod te!

mert a szomszéd a múlt rendszerben mindig kapott a pult alól csemege szalámit, és banánt, télen friss zöld csípőspaprikát! Ugyanis Ő volt az Élelmiszer Kiskereskedelmi Egység (a kisbót) főnöke,  s mint ilyen, a  pult mögött állt, mikor a háverok jöttek a cuccért!

0

a szomszéd pultja

– mert a szomszédnak a múlt rendszerben nem kellett 4-6 évet várnia az új Trabantra!

– mert ő gebinesként hozott magának Mercedes-t Nyugat-Németországból!

– mert a szomszéd (és pereputtya) ma zsíros állásokat és zsíros földeket kap, sőt van olyan szomszéd, kinek testreszabott munkahelyet teremtenek!

– mert a szomszéd ott volt kérelem elbíráló a múltban, ahol te a kérvényeiddel kilincseltél!

– mert a szomszéd ma a korábbi kérelmed elbírálóinak főnöke!

– mert amikor te telefont vásároltál, elhoztad az üres Nokiás dobozt!

– mert a dobozt nem vitted vissza még aznap, valami mással telepakolva!

mert a szomszéd másoktól nem telefont kap vissza ebben a dobozban!

a szomszéd ilyeneket kap

– mert a szomszéd fája a Te fürdőmedencédet árnyékolja hajnaltól napestig!

mert a szomszéd úszómedencéje bezzeg szabad területen áll!

a szomszéd úszómedencéje

mert a Te medencéd egy északi fal tövében és a szomszéd fái között lapul!

a te úszómedencéd.

– mert a szomszéd autóit sohasem szarják le a madarak,

– mert a tiéd (az a matuzsálem) viszont akkor is galambszaros, ha a tyúkólban parkolsz

0

mert a szomszéd kétszer nyaral évente: nyáron Tenerifén, télen Mauritius-on!

a szomszéd itt nyaral nyáron

– Te nyaralsz; egyáltalán tudod mi az, gondtalanul nyaralni, végre pihenni?

– mert a szomszéd olyan eredményesen spórol, hogy tavasszal a rokkantnyugdíjából ’panamázik’, majd ősszel a rezsicsökkentésből ’bahamázik’!

– mert a szomszéd nem fizet albérletet, neki bérházai vannak!

– mert a szomszéd profikkal fényképeztet! Neki ’fussa’ erre a rokinyugger díjazásból!

(2012. november) (mé féinn)

 

(a képek a világhálóról; nem azért mert az író sem tud fényképezni!)